Wat doe je nou toch als public trainee bij Kyden?
Deze vraag krijgen we vaak te horen. In de vacaturetekst staat: "Je voert meerdere opdrachten uit binnen verschillende bestuurslagen in de publieke sector, meestal bedrijfskundige vraagstukken." Maar in welke rol doe je dat precies? Ook dat staat beschreven in de vacaturetekst: "Als Public Young Professional ga je meestal aan de slag in de rol van projectmanager, programmaondersteuner, adviseur of implementatiebegeleider."
Waarschijnlijk kun je hier wel een beeld bij vormen, maar het blijft soms nog een beetje vaag. Voor iedereen die graag wat concreter wil weten wat je als Public trainee doet, ben ik op bezoek gegaan bij de Public trainees en heb ik het voor je uitgeschreven.
Het is vrijdagochtend, 10 uur, en de Public trainees hebben hun 'Talent Area Meeting'. Bij Kyden noemen we de vier verschillende traineeships 'Talent Areas'. Na een goede grap (die ik niet begreep, want tja, inside jokes...) en het plannen van een avondje eten en borrelen, beginnen ze met de vergadering. De Talent Area Public komt één keer per maand samen, en deze keer gaat het over een evenement dat ze binnenkort organiseren voor ongeveer 50 personen. Claudia vertelt: "We kiezen een actueel thema binnen de publieke sector en benaderen interessante sprekers uit ons eigen netwerk. Daarnaast regelen we de locatie, het publiek en de publiciteit. Het is leuk en leerzaam om dit samen met elkaar op te zetten."
Raoul is momenteel bijvoorbeeld projectleider van twee nieuwe pilots bij Schuldenlab070, voor een periode van drie maanden. "Ik onderzoek twee nieuwe ideeën om de schuldenproblematiek in Den Haag aan te pakken. Het huidige systeem zorgt er soms voor dat mensen met schulden verstrikt raken in verschillende schulden en daar moeilijk uit kunnen komen. Het leuke aan mijn opdracht is dat het gaat om een publiek-private samenwerking. De eerste pilot richt zich op het schuldenvrij maken van mensen die uit de gevangenis komen, in samenwerking met Reclassering Nederland, schuldhulpverlening en de gevangenis Alphen aan den Rijn. De tweede pilot gaat om een sociaal experiment. Hoe kunnen we een flatgebouw schuldenvrij maken en een gemeenschap opbouwen waar mensen op elkaar kunnen vertrouwen? Ik onderzoek wie en wat we hiervoor nodig hebben en probeer mensen enthousiast te maken voor het idee."
Esra is adviseur huisvesting bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid en verantwoordelijk voor alles wat met huisvesting te maken heeft binnen deze dienst. "Bijvoorbeeld als een stadhuis een andere indeling van hun kantoortuin nodig heeft, geef ik daar advies over en zet ik acties uit. Momenteel ben ik bezig met de verhuizing van 500 medewerkers. Zij hebben niet alleen werkplekken, maar ook dienstverlening (een sollicitatiecentrum, dak- en thuislozenloket en een opleidingscentrum), wat de verhuizing ingewikkelder maakt. We zijn nu in het besluitvormingsproces, dus ik moet ervoor zorgen dat iedereen betrokken is en schrijf memo's. Ondertussen gaan we door en zit ik ook al om de tafel met een architect en krijg ik een rondleiding door het nieuwe gebouw. Ik informeer wethouders en directeuren, ben verantwoordelijk voor de klankbordgroep en denk na over vitaliteit en goed werkgeverschap. Mijn opdracht zou oorspronkelijk een half jaar duren, maar toen werd ik gevraagd om langer te blijven. Door langer te blijven, zijn mijn verantwoordelijkheden gegroeid en kan ik het stakeholdermanagement beter begrijpen en beïnvloeden."
Claudia is integriteitscoördinator bij Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW). "Mijn belangrijkste taak is het coördineren van integriteitsonderzoeken. Integriteitsschendingen bij SZW kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met uitkeringsfraude of belangenverstrengeling. Als we denken dat er sprake is van een mogelijke schending, doen we vooronderzoek, dat kan leiden tot een integriteitsonderzoek. Hiervoor werk ik nauw samen met onderzoekers en arbeidsjuristen. Het vooronderzoek is momenteel nog niet goed gestructureerd binnen SZW, dus ik ben ook bezig met het opstellen van een duidelijke procesbeschrijving. Daarnaast houd ik me bezig met bewustwording rond integriteit, bijvoorbeeld door workshops te organiseren. Mijn functie is een lopende functie en ik ben hier voor 9 maanden."
Sjors werkt momenteel zes maanden bij de Gemeente Den Haag als directieadviseur bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Werkgeversservicepunt. Deze afdeling richt zich op het zo goed mogelijk begeleiden van de 22.000 mensen die in de bijstand zitten naar werk. "Voor die directie begeleid ik het besluitvormingsproces. Dit doe ik door vergaderingen voor te bereiden en bestuurlijke stukken te schrijven, en waar mogelijk geef ik inhoudelijk advies. Als voorbeeld, we zijn nu bezig met de evaluatie van een project waarbij diensten werden ingekocht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen. Ik kijk dan of de trainingen de investering waard waren of dat we het anders moeten aanpakken. Daarnaast organiseer ik heidagen en werkbezoeken. Kortom: ik zorg ervoor dat de managers meteen met de inhoud aan de slag kunnen. Hierdoor krijg ik ook veel mee van de inhoud."
Pytrik is projectmanagementondersteuner (PMO) bij het programma LUMC 2.0. "Het LUMC ondergaat een transformatie waarbij ze de zorg op een andere manier gaan organiseren dan de huidige structuur, waardoor de organisatie platter wordt. Hierbij wordt een nieuwe visie geïntroduceerd, namelijk 'waarde gedreven zorg'. Daarnaast werken we aan de implementatie van diverse innovaties op het gebied van AI, IT en wetenschap. Binnen dit programma vervul ik twee rollen: ik ben de rechterhand van zowel de programmamanager als van een projectleider binnen een publiek-private samenwerking. Dat betekent dat ik help bij het opstellen van documenten, rapportages maak, planningen opstel en de communicatie coördineer. Op deze manier proberen we het programma te structureren, mogelijke knelpunten te identificeren en processen te versnellen. Samen met een team hebben we het programma gelanceerd tijdens een evenement met het thema 'Super Mario', waarbij we veel mensen, zowel binnen als buiten het ziekenhuis, hebben bereikt. Mijn opdracht duurt een half jaar."