Kyden Trainee op Opdracht: Projectleider bij Logius
Hallo iedereen! Mijn naam is Andrea, een Digital Trainee bij Kyden. Momenteel ben ik op opdracht bij Logius (je kent ze misschien van DigiD of MijnOverheid). Ben je benieuwd naar wat ik daar doe? In deze blog vertel ik je alles over de inhoud van mijn opdracht en neem ik je mee in hoe mijn week eruitziet!
Mijn rol bij Logius is eigenlijk dubbel: Projectleider van experimenten binnen de SBR-vernieuwing en Projectmanager van een nieuw initiatief. Ik ben verantwoordelijk voor het opzetten van experimenten en het experimenteren met nieuwe technologieën om onze huidige dienstverlening in samenwerking met de klant te verbeteren. Voor degenen die niet weten wat SBR betekent: het staat voor "Standard Business Reporting" en is essentieel voor bedrijven die rapportages aan de overheid moeten doen. Het is eigenlijk een nationale standaard voor het aanleveren van bedrijfsrapportages, gestandaardiseerd, aan de overheid. Het doel van mijn opdracht bij Logius is om het SBR-stelsel te verbeteren en/of vernieuwen en innovaties door te voeren waarbij de klant zo veel mogelijk betrokken wordt.
Zoals ik eerder al vermeldde, heb ik binnen mijn opdracht eigenlijk twee verschillende rollen. Als Projectleider zet ik experimenten op en ga ik in gesprek met stakeholders om ideeën voor deze verbeteringsexperimenten op te halen. Stakeholders zijn de klant, maar ook softwarepartijen. Binnen de rol van Projectmanager werken we aan het opzetten van een geheel nieuwe "governance structuur" voor een nieuw initiatief. Dat initiatief begint dus helemaal opnieuw. Hier is mijn rol hands-on: vooral kijken wat er gedaan moet worden en dat pak ik dan direct op. Onlangs ben ik bezig geweest met een marketingtraject, waarin we samen met een marketingcommunicatiebureau de naam van het initiatief en een logo hebben bedacht. Voor deze rol organiseer ik ook vergaderingen en houd ik de acties bij. Kortom, mijn opdracht heeft een heel divers takenpakket!
Een typische week bij Logius begint elke dag met een "Dagelijkse Start" om kwart voor 9. Dit is een korte bijeenkomst met mijn manager (volgens de Scrum-methodologie), waarin we bespreken wat er de komende 24 uur op de planning staat en of er nog obstakels zijn waarbij hulp nodig is. Ik vind de "Dagelijkse Start" erg handig omdat het meteen structuur aan mijn dag geeft! Vaak reserveer ik 's ochtends tijd voor mijn eigen werk, omdat ik 's ochtends beter kan concentreren. Daarna plan ik 's middags de gesprekken, bijvoorbeeld met partijen waarmee we een experiment uitvoeren. Of ik plan 's middags een vergadering waarbij ik notulen moet maken en waarvoor ik de documenten van tevoren heb rondgestuurd. Dus mijn dag bestaat meestal uit 's ochtends zelfstandig werken en 's middags verschillende teamvergaderingen. We hebben ook een keer per week een "experimentenoverleg" waarbij alle belanghebbenden van het SBR-team aanwezig kunnen zijn. Hierin bespreken we updates en de stand van zaken van de experimenten en is er natuurlijk ruimte om vragen te stellen. Dit zijn altijd erg leuke en interessante vergaderingen!
Ik heb het geluk bij Logius dat ik samen met een andere Kyden-trainee op opdracht zit. Dit is natuurlijk erg handig omdat je iemand hebt om mee te sparren! Ik werk in een programma-team van vijf vaste personen, en daaromheen is er een grote groep belanghebbenden waarmee ik veel samenwerk en vergaderingen heb. Het kernteam bestaat dus uit vijf personen, en ik voel me echt onderdeel van dat team. Zo word ik ook behandeld, absoluut niet als een buitenstaander, wat geweldig is als (vaak) tijdelijke versterking. Je wordt serieus genomen vanaf dag 1, en dat vond ik super prettig!
Wat ik het leukst vind aan mijn opdracht bij Logius, is het schakelen tussen verschillende partijen; het stelt me in staat om voortdurend nieuwe dingen te leren. Toevallig ben ik nu bezig met een project dat ik inhoudelijk ontzettend interessant vind: het gaat over duurzaamheidsrapportages voor grote bedrijven, omdat dat tegenwoordig steeds meer verplicht wordt gesteld. We voeren een erg gaaf experiment uit in samenwerking met Philips! Het moeilijkste (of uitdagendste) aan mijn opdracht is dat ik soms niet alles begrijp met betrekking tot het technische aspect. Dat kan ik ook niet van mezelf verwachten, maar soms stoor ik me een beetje als ik iets technisch niet meteen begrijp. Maar ja, je zit natuurlijk maar 6 tot 12 maanden op een opdracht, en de mensen waarmee ik samenwerk, werken soms al 10 jaar met deze technologie... Dus het is logisch dat er een verschil is in technische kennis.
Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een beter beeld van wat een opdracht binnen het Digital Traineeship van Kyden kan inhouden! Er zijn natuurlijk veel verschillende opdrachten, en dat maakt het traineeship juist zo veelzijdig.