Zo schrijf je een pakkend CV
Op zoek naar een eerste baan of een nieuwe uitdaging? Dan zijn een aantal zaken niet te vermijden, zoals een CV en een sollicitatiegesprek! Eerder al schreef Jip een stukje over solliciteren in het algemeen.
In deze blog geven we jou een aantal tips en tricks over het maken van een CV. Bij sommige studies en opleidingen krijg je een aantal tips mee voor het maken van een cv of zelfs hoe je te gedragen tijdens het solliciteren. Toch blijft het altijd spannend, daarom lichten wij hieronder nog wat zaken uit die handig kunnen zijn tijdens het maken van jouw cv.
Hoe maak ik een cv?
Een curriculum vitae is een samenvatting van je professionele leven en is opgebouwd uit feiten. Afhankelijk van de organisatie kunnen werkgevers tientallen tot honderden sollicitaties per maand ontvangen. Het is dus belangrijk dat jouw CV opvalt en dat deze zo overzichtelijk mogelijk is. Tegelijkertijd moet hij iets vertellen over jouw persoonlijkheid. Wanneer werkgevers zo veel sollicitaties per maand ontvangen is het belangrijk dat ze in één oogopslag kunnen zien wie jij bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Ze willen zo snel mogelijk alle relevantie informatie krijgen.
Overzicht in je CV is dus erg belangrijk. Goed gebruik van tussenkopjes helpt hierbij, zoals; (werk)ervaring, studie en kwaliteiten. Heb je nog geen werkervaring en daarmee geen functietitels? Probeer dan om je CV zo veel mogelijk passend te maken aan de vacaturetekst. Kijk bijvoorbeeld naar trefwoorden die in deze tekst staan en pas je CV daarop aan. Geen werkervaring? Dan heb je meer ruimte om te schrijven over andere dingen. Je kan bijvoorbeeld wat dieper ingaan op je hobby’s of ervaringen die relevant zijn voor de functie.
Een persoonlijke en zakelijke lay-out helpt ook bij het trekken van de aandacht van de lezer. Onderdelen die zeker niet mogen ontbreken om jouw CV persoonlijk te maken zijn een zakelijke foto en een persoonlijk profiel. Naast je personalia kun je aan je cv ook een persoonlijk profiel toevoegen. Zo kan de lezer snel een beeld bij jou vormen.
De lezer heeft nu al een beeld van jou kunnen vormen via je foto en je persoonlijke profiel. Nu is het tijd om meer feitelijke zaken op een rij te zetten. Alles wat je in je leven hebt gedaan is belangrijk, maar denk ook aan de relevantie voor de functie waarvoor je wilt solliciteren. Denk goed na welke informatie je in je CV verwerkt voordat je hem verstuurt.
Onderstaand lichten we een aantal onderdelen toe die jouw CV kan bevatten;
1. Personalia
Hierin plaats je jouw relevante contactgegevens, zoals; naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en emailadres.
2. Persoonlijke, representatieve foto
Kies een foto met een representatieve uitstraling. Lees hier meer over de do’s en dont’s van een cv-foto.
3. Persoonlijk profiel
In je persoonlijk profiel geef je een introductie van jezelf. Het is niet verplicht maar wel dé manier om je CV aan te passen aan de vacature. Schrijf hierin bijvoorbeeld eigenschappen die relevant zijn voor de vacature, wie je bent en wat je ambities zijn. Probeer dit in niet meer dan 4-5 regels te doen, de rest schrijf je in je motivatiebrief.
4. Werkervaring
Je werkervaring noteer je in omgekeerd chronologische volgorde. Je meest recente werkervaring staat dus bovenaan. Hier noteer je natuurlijk eerst de naam van het bedrijf en je functietitel. Om overzicht te creëren kun je je functietitel dikgedrukt maken. Zo ziet de lezer in een oogopslag welke ervaringen je hebt opgedaan. Daarnaast schrijf je de tijdsperiode dat je hier werkte en de belangrijkste werkzaamheden op.
5. Opleidingen
Begin bovenaan met je meest recente opleiding. Veel vacatures vereisen een bepaald opleidingsniveau, schrijf dit dus altijd op. Ook een relevante minor of scriptie kan je hier noteren.
6. Stages
Een stage is een goede manier om ervaring op te doen in de praktijk. Noteer deze dus altijd op je CV. Geef hierbij aan wat je taken waren en wat je van deze stage geleerd hebt.
7. Talen
Geef naast de talen die je kan spreken/lezen het niveau aan. Doe dit aan de hand van het ERK (Europees Referentiekader).
8. Vaardigheden en competenties
Voor veel vacatures heb je specifieke vaardigheden en competenties nodig. Daarom wordt hier een apart kopje aan geweid. Als je veel vaardigheden hebt schrijf dan de meest relevante op voor de vacature. Maak een goede combinatie tussen soft skills en hard skills.
9. Cursussen, overige diploma’s en nevenactiviteiten
Naast je studie of opleiding nog andere cursussen gedaan of diploma’s gehaald? Dit is ook erg belangrijk om te benoemen, al helemaal als ze relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert! Geef hierbij ook een kleine beschrijving van de instantie waar je dit hebt gedaan, wanneer je het hebt gedaan en wat je er hebt geleerd. Ook nevenactiviteiten kan je op deze wijze noteren.
10. Hobby’s
Met hobby’s kan je aangeven dat je breed geïnteresseerd bent. Veel werkgevers vinden het fijn/goed om te zien dat je ook in je vrije tijd bezig bent met ontwikkeling. Speel je bijvoorbeeld een instrument, houd je van reizen, doe je aan sport of kan je helemaal ontspannen tijdens het lezen van een boek? Schrijf het hier op!
11. Referenties
Is er iemand die voor jou een goed woordje kan en wil doen? Noteer dan hier de naam, contactgegevens en jouw relatie met die persoon. Vraag natuurlijk wel altijd eerst toestemming!
Al met al is solliciteren altijd spannend maar wordt je er gaande weg steeds beter in en weet je wat je kan verwachten. Doe altijd goed onderzoek van tevoren. Dit vinden werkgevers erg belangrijk en kan voor jezelf veel spanning wegnemen voor een eerste gesprek. Zorg dat je zakelijk correct bent, hiermee bedoelen we; wees op tijd, reageer binnen maximaal 2 dagen op mails of berichten en zorg dat je er representatief uit ziet als je op gesprek mag komen (ook online!).