Tips om een Geweldige Eerste Indruk te Maken!
In een sollicitatiegesprek vormt jouw gesprekspartner vrijwel direct een beeld van je. In slechts één tot twee seconden wordt er al bepaald wat de ander van je vindt. Maar hoe ontstaat die eerste indruk en waarom is een eerste indruk zo belangrijk? En misschien nog wel belangrijker, wat kan je doen om je sollicitatie te starten met een goede eerste indruk? Lees het in deze blog.
Onderzoek heeft aangetoond dat de eerste indruk hardnekkig en lastig te veranderen is. Mensen gebruiken stereotypering, uiterlijk, non-verbaal gedrag en intuïtie om een oordeel te vormen. Dit proces verloopt vrijwel onbewust; het is een gevoel. Mensen hebben vaak niet door dat de eerste paar seconden van een ontmoeting ervoor zorgen dat ze een beeld van iemand vormen. Dit onbewuste gedrag is gemakkelijk te verklaren vanuit onze evolutie: onze voorouders moesten in een fractie van een seconde kunnen bepalen of de ander gevaarlijk was. Het gaat dus vaak maar slechts om de eerste paar seconden van een ontmoeting, waarin ons brein een (correct!) oordeel velt.
De eerste indruk is dus belangrijk. Wil je ook weten hoe je dan wel invloed hebt op de eerste indruk en deze kan perfectioneren tijdens je volgende sollicitatiegesprek? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.
Tip 1: Stop met alleen je voornaam te noemen
Het eerste waar je mee wilt stoppen is het alleen gebruik maken van je voornaam, als je jezelf voorstelt aan mensen die je nog niet kent. “Hoi, ik ben David” is minder indrukwekkend dan “Hoi, ik ben David Oerlemans, recruiter bij Kyden.” En natuurlijk ga je niet overal je functie en/of titel melden, of de organisatie waar je werkt noemen. Dat doe je alleen in situaties waarin het gepast is, maar voeg wel wat meer kracht toe aan je voornaam. Daarmee maak je jezelf een stuk belangrijker.
Tip 2: Ben je bewust van je lichaamstaal
Lichaamstaal zegt meer dan duizend woorden. Sterker nog; onderzoek wijst uit dat maar liefst 93% van een eerste indruk is gebaseerd op lichaamstaal en de manier waarop je spreekt (niet de woorden!). Hierop letten kan dus geen kwaad. Probeer bewust een open houding aan te nemen. Sla je armen niet stijfjes om elkaar maar laat je schouders losjes naar beneden hangen. Wees ontspannen en anders; doe alsof. Sta rechtop en hef je hoofd iets omhoog. Zo straal je meer zelfvertrouwen uit en lijk je actiever. Dit geldt ook voor als je zit. Ga nooit onderuitgezakt op een stoel zitten, maar wees present. En als je het dan helemaal goed wilt doen. Experimenteer met je stem. Varieer in volume, toonhoogte en spreektempo. Hierdoor kom je nog interessanter over.
Tip 3: Let op je handdruk
Misschien de grootste cliché uit het rijtje, maar echt heel belangrijk. De meeste (zakelijke) begroetingen in Nederland beginnen immers met een handdruk. Voor een goede eerste indruk kan een slappe handdruk wat zwakjes overkomen. Een stevige handdruk laat echter zien dat je hier bent om iets te ondernemen. Tel je open op en wees niet bang om het initiatief te nemen.
Tip 4: Toon oprechte interesse
Heb je van tevoren het een en ander voorbereid? Geweldig! Maar probeer hier dan niet al te krampachtig aan vast te houden. Het heeft ook geen zin om een hele stroom aan uit je hoofd geleerde woorden te delen. Probeer in plaats daarvan de flow in het gesprek te volgen en vooral goed te luisteren naar de ander, zodat je ad rem en gepast kunt reageren. Het is beter om interesse te tonen in de ander dan alleen je eigen lijstje af te werken. Schroom niet om vragen te stellen en geef met non-verbale signalen aan dat je de ander volgt, bijvoorbeeld door regelmatig te knikken. Mensen vinden het overigens geweldig om hun eigen naam te horen. Onthoud de naam van je gesprekspartner dus goed en spreek hem of haar persoonlijk aan.
Hopelijk zijn dit 4 tips waarmee jij voortaan jouw eerste indruk tot in de puntjes kunt verzorgen!